Detail kurzu
Epidemiologicky závažné činnosti v potravinárstve
AT CONSULT spol.s r.o.
Popis kurzu
Vzdelávací program je zostavený do modulovej štruktúry:
- Výroba potravín, manipuláciu s nimi a ich uvádzanie do obehu – I. Základy hygieny pre prácu v potravinárstve,
- Výroba potravín, manipuláciu s nimi a ich uvádzanie do obehu – II. Správna výrobná prax v potravinárstve a HACCP.
- Absolventi modulu Základy hygieny pre prácu v potravinárstve získajú odborné vedomosti a zručnosti potrebné na výkon epidemiologicky závažných činností v prevádzkach potravinárskeho priemyslu na všetkých stupňoch (výroba, distribúcia, predaj, manipulácia, výdaj). Poznajú legislatívne požiadavky a vedia ich prakticky aplikovať na jednotlivé typy potravinárskych prevádzkarni. Vedia správne vykonávať sanitáciu (čistenie a dezinfekciu). Poznajú postupy dodržiavania osobnej a prevádzkovej hygieny. Získajú základné vedomosti o pôsobení mikroorganizmov a o ochoreniach, ktoré môžu byť spôsobené konzumáciou nebezpečných potravín.
- Absolventi modulu Správna výrobná prax v potravinárstve a HACCP ovládajú zásady správnej hygienickej, skladovacej a výrobnej praxe systému HACCP. Naučia sa správne určiť a monitorovať kritické kontrolné body (CCP) a kontrolné body (CP) vo výrobnom procese. Absolvent ovláda ako zaznamenávať veličiny, ktoré sa v potravinárstve monitorujú za účelom znižovania zdravotného rizika – vypĺňanie záznamov a záznamových hárkov. Získa vedomosti pre vykonávanie interných kontrol v potravinárskych prevádzkach.
Obsah kurzu
Modul Základy hygieny pre prácu v potravinárstve: ▪ Hygienické požiadavky na výrobu, skladovanie, predaj a označovanie potravín. ▪ Hygienické požiadavky na zariadenia spoločného stravovania a náležitosti prevádzkového poriadku. ▪ Epidemiologicky závažné činnosti v potravinárstve a ochorenia z potravín. ▪ Zásady sanitačnej činnosti v potravinárskych prevádzkach.
Modul Správna výrobná prax v potravinárstve a HACCP: ▪ Správna výrobná prax v potravinárstve a HACCP. ▪ Prevádzkové procesy pri výrobe potravín a pokrmov. ▪ Analýza nebezpečenstiev pri výrobe potravín a plán nápravných opatrení. ▪ Analýza nebezpečenstiev pri výrobe potravín, vlastná kontrola výrobkov a nápravné opatrenia v prevádzkach.
Cieľová skupina
Pracovníci pracujúci alebo so záujmom pracovať v prevádzkach potravinárskeho priemyslu.
Hodnotenie
Organizátor
Podobné kurzy
podľa názvu a lokality